Ads Top

Smartphone geeft bewegingsadvies op maat

De smartphone-gebruiker kan nu al veel te weten komen over zijn of haar gezondheid, dankzij ingebouwde of losse sensoren. Dankzij het onderzoek van Harm op den Akker van de Universiteit Twente (CTIT) gaat dit straks een stap verder: de gebruiker krijgt ook gepersonaliseerd advies over bijvoorbeeld meer bewegen of juist het inlassen van rustpauzes.

Het door de promovendus ontwikkelde systeem leert zelf op welke manier de gebruiker het liefst aangesproken wil worden. Op den Akker heeft zijn onderzoek uitgevoerd bij Roessingh Research and Development in Enschede, hij promoveert op 17 oktober.

Op den Akker heeft de nieuwe telemedicine-technieken al getest in een groep van patiënten met de longaandoening COPD, drie maanden lang. Voor deze groep is beweging heel belangrijk, maar teveel hooi op de vork nemen kan ook weer leiden tot benauwdheid - en tot angst om te gaan bewegen. De patiënten dragen daarom een kleine bewegingssensor, die zijn informatie stuurt naar een smartphone. Die berekent vervolgens of het raadzaam is om even rust te nemen, of juist een wandeling te maken. Het systeem kijkt dan ook naar de context van de patiënt, zoals het weer, het tijdstip van de dag, de belangstelling en de leefomgeving en bepaalt dan zelf het meest geschikte moment voor een advies bericht: 'misschien kunt u een stukje gaan wandelen in het park?'

En het doet nog meer: het weet ook hoe de patiënt benaderd wil worden. Sommige mensen lezen graag een gebiedende toon 'ga nu een kwartier stevig wandelen', anderen zijn daar niet van gediend en lezen liever 'het is mooi weer, waarom zou u niet even naar buiten gaan?' Het systeem dat Op den Akker heeft ontwikkeld, leert gaandeweg wat de voorkeuren zijn van het individu en de past de taal erop aan. In de huidige versie verschijnt het advies als tekst op het scherm van de telefoon, maar de promovendus ziet ook mogelijkheden om de tekst te laten uitspreken door een virtuele adviseur, aan wie de patiënt ook vragen kan stellen. Deze mogelijkheden worden nu verkend in samenwerking met de groep Human Media Interaction van de UT. Via maatwerk en interactie tilt de nieuwe techniek de huidige monitoring-mogelijkheden die smartphones al bieden, op een hoger niveau.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.