Ads Top

Apple stelt ResearchKit beschikbaar voor medisch onderzoekers

Apple heeft ResearchKit, een softwareraamwerk dat is ontwikkeld voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, vandaag beschikbaar gesteld voor onderzoekers en ontwikkelaars. Artsen en wetenschappers kunnen hiermee nauwkeuriger gegevens van deelnemers verzamelen via hun mobiele apparaten.

De eerste apps die zijn ontwikkeld met behulp van ResearchKit zijn al in gebruik. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Hoewel deze apps pas een aantal weken verkrijgbaar zijn in de App Store hebben al 60.000 iPhone-gebruikers zich aangemeld. Vanaf vandaag kan de hele medische wetenschap met ResearchKit eigen apps ontwikkelen en kunnen ontwikkelaars nieuwe onderzoeksmodules toevoegen aan het opensource-framework.

Toestemming van de deelnemers is een cruciale voorwaarde voor goed onderzoek. ResearchKit biedt onderzoekers een sjabloon voor een toestemmingsformulier. Dit sjabloon kan worden uitgebreid met meer informatie over het onderzoek en vervolgens elektronisch worden ondertekend door de deelnemers. Met deze module kan de onderzoeker bovendien eenvoudig extra elementen invoegen, zoals videofragmenten om het doel van de studie uit te leggen, of een interactieve quiz om te controleren of de deelnemers alle informatie goed hebben begrepen.

ResearchKit tovert de iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de deelnemer toestemming geeft, kunnen ResearchKit-apps gegevens uitlezen van de geavanceerde sensoren in iPhone, waaronder de versnellingsmeter, de gyroscoop, de microfoon en GPS. Zo krijgen onderzoekers inzicht in onder andere het activiteitenniveau, het geheugen en eventuele motorische beperkingen van de patiënt. ResearchKit werkt ook naadloos samen met HealthKit, een software-framework dat Apple tegelijk met iOS 8 heeft geïntroduceerd en waarmee ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. Als de deelnemer toestemming geeft, krijgen ResearchKit-apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.