Ads Top

Provincie steunt Xilloc Medical

De Provincie Limburg steunt het Maastrichtse bedrijf Xilloc Medical, dat op maat botimplantaten maakt met behulp van een 3D printer. Dat is een apparaat, dat aan de hand van een computertekening een driedimensionaal object kan produceren. Het bedrijf, dat is ontstaan uit de samenwerking tussen een afstudeerproject aan de Universiteit Maastricht en een ingenieursbureau, krijgt een financiële bijdrage van ruim een ton. De 3Dprinter van Xilloc Medical gebruikt hiervoor calciumfosfaat, de voornaamste bouwsteen van menselijk bot.

Het implantaat zal in het lichaam van de patiënt langzaam worden vervangen door lichaamseigen bot. Doordat de 3D-printer het implantaat laagje voor laagje opbouwt kunnen complexe vormen worden gerealiseerd.

Op deze manier kan voor patiënten die een stuk bot missen door een aangeboren afwijking of ten gevolge van een infectie of een tumor een nieuw op maat gemaakt bot worden geproduceerd. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de medisch specialisten van de afdeling MKA-chirurgie (Mondziekten-, Kaak- en Aangezichts-chirurgie) van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde Zorg & Welzijn: ,,Dit is pure zorginnovatie en sluit prima aan op onze Limburg Agenda: het midden- en kleinbedrijf verbinden met de Limburgse campussen. Tevens sluit het naadloos aan op de behoeftes van medisch specialisten, patiënten én van het bedrijfsleven in de zorgsector.”

Limburg telt vier campussen; Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, Brightlands Maastricht Health Campus, Brightlands Greenport Venlo Campus en Smart Services Campus in Heerlen. De laatste twee zijn in ontwikkeling. Brightlands maakt ook de verbinding duidelijk tussen de Kennis/As Limburg. Dat zijn de Universiteit Maastricht, Maastricht Universitair Medisch Centrum+, Zuyd Hogeschool en de Provincie Limburg. Brightlands staat voor een innovatieregio waar onderzoekers, ondernemers en overheden samen de grote uitdagingen aangaan op het gebied van materialen, gezondheid en voeding. Brightlands kent zijn basis in Limburg maar heeft geen geografische grenzen. De kern bevindt zich in de driehoek Eindhoven-Leuven-Aken.

Xilloc levert patiënt-specifieke implantaten voor het reconstrueren van delen van het menselijk skelet. Het bedrijf is in 2011 opgericht door Maikel Beerens en bouwt voort op de ontwikkeling van de eerste 3D-geprinte titanium schedelimplantaten door een team bij Maastricht Instruments en IDEE, onderdeel van Maastricht University Medical Centre+ (MUMC+) en op zijn afstudeerthesis. Xilloc ontwikkelde de eerste 3D-geprinte titanium kaakimplantaten. Xilloc heeft een team van zes medewerkers en is gevestigd op Brightlands Chemelot Campus. Voor verdere informatie: www.xilloc.com.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.