Ads Top

Innovatieprijs voor Utrechtse hoogresolutiescanner G-SPECT

Dynamische processen in de hersenen laten zien. De stofwisseling van tumoren bekijken. En nauwkeuriger diagnostiek door moleculaire beelden met een resolutie van minder dan 3 millimeter. De mogelijkheden van de G-SPECT zijn indrukwekkend. MILabs, een spin-off van het UMC Utrecht, won er 17 september de Commercial Innovation of the Year Award van de World Molecular Imaging Society (WMIS) voor.

Sinds de prijsuitreiking laten vooraanstaande ziekenhuizen uit de hele wereld weten geïnteresseerd te zijn: zij willen graag een G-SPECT (scanner voor single photon emission computed tomography). Prof. dr. Freek Beekman, verbonden aan de TU Delft, het Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht en CEO van MILabs. “Het is duidelijk dat MILabs moet uitbreiden. Schitterend toch? Hopelijk kan de scanner in 2016 de markt op.”

Met 3 millimeter is de resolutie van de G-SPECT ongekend hoog (gangbare SPECT: 7-10 mm), waardoor het beeld veel scherper is. Daarnaast maakt G-SPECT voor het eerst een groot aantal snelle, dynamische processen inzichtelijk. Tot nu toe waren beelden daarvoor niet duidelijk genoeg. “Je zag wel iets, maar het beeld was vaag, vergelijkbaar met wat een ouder iemand ziet die zonder leesbril de krant leest”, vertelt Beekman. “De hoge resolutie van de G-SPECT maakt het mogelijk om processen in beeld te brengen die samenhangen met Alzheimer of Parkinson, maar bijvoorbeeld ook de epileptogene zones in de hersenen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.